Beställningsstatus x
Logga ut

0852500608

Försegla bilen med vax

När det kommer till att tvätta bilen har du många olika valmöjligheter. Utöver den vanliga tvätten finns det till exempel även ytterligare behandling med vax. Detta betraktades länge som det främsta inom bilvård. Tidigare var det smart att lägga på en vax eftersom olika väderförhållanden gjorde att lacken förlorade sin glans och tappade färgen. Nu för tiden ligger vi ett steg före eftersom tillverkare lägger på ett andra lager ovanpå grundlacken för att skydda det.

En vanlig biltvätt rekommenderas fortfarande, men den behöver inte nödvändigtvis involvera vax. Några undantag: fordonet bör exempelvis glänsa när det säljs. Färgerna ser starkare ut. Vax gör även så att smuts inte fastnar lika snabbt - vilket även gör att det kan gå en längre period innan nästa tvätt. Sådan vaxning är även praktisk under sommaren eftersom den gör att det blir enklare att ta bort harts och insekter.

När det gäller biltvättar är det ofta klokare att utföra en lackbehandling hos ett proffs istället för att göra en vaxning. Proffset tvättar ytan noggrant i flera steg, lägger på förseglingen och polerar därefter bilen. Detta kostar en del, men det håller också i två år. På en biltvätt sprayas däremot bilvaxpartiklar bara på, och de ger bara tillfälligt skydd. Om bilen inte tvättades tillräckligt väl före behandlingen skulle den optiska effekten inte vara särskilt iögonfallande. Isåfall rör det sig bara om en behandling för snabbare torkning eftersom vattnet pärlas - och det är därför som denna tjänst ofta kallas för en "torkning".

Information om bilrengöring utöver en vanlig biltvätt:

Är hårdvax bättre för lacken?

Biltvättar erbjuder ett alternativ med hett vax för att försegla lacken mot en kostnad. Detta får den att skina och gör så att vatten stöts bort. Resultatet: du slipper vattenfläckar efter biltvätten. Effekten håller dock inte länge - efter en vecka har skiktet redan försvunnit och därför måste den dyra vaxbehandlingen göras om nästa gång bilen ska tvättas.

Det finns dock ett mer priseffektivt alternativ, men det kräver mer arbete för hand: att försegla lacken med ett vattenavstötande hårdvax. Det går att köpa i specialbutiker för några tior och appliceras på lacken med en mikrofiberduk. Utöver priset har denna metod dessutom en annan fördel mot behandlingar med hett vax: den varar upp till åtta biltvättar. Nanoförsegling är betydligt dyrare, men det håller i månader.

Det finns biltvättar som sprutar ett speciellt naturvax på lacken som inte klibbar fast på fönsterna och som inte lämnar kvar några rester på dem. Överflödigt vax kan sköljas bort utan problem - enkelt. Om bilens lack redan har tappat glansen, något som är särskilt vanligt med äldre bilar, rekommenderas polish framför vax. Efter det kommer lacken att skina igen.

Rengöra golvmattor

Efter att du kört genom biltvätten skiner fordonet återigen på utsidan, men insidan kräver arbete för hand. Golvmattor är särskilt utsatta - de kan inte bara tvättas av med en tvättsvamp. Hur mycket ansträngning som krävs för att rengöra golvmattor beror på materialet. Plastmattor kan tas ut och torkas av utan problem. Detta går inte för golvmattor som är gjorda av velour eller andra material. Om du vill bli av med allt smuts har du två alternativ:

  • Högtryckstvätt
  • Tvättmaskin

Om du har en högtryckstvätt till hands när du tvättar bilen kan du piska mattorna och sedan skölja av dem med strålen på båda sidorna. Det går även att använda schampo innan men det är inte nödvändigtvis ett måste. Piska sedan ur så mycket vatten som möjligt från mattorna och lägg dem i bagageutrymmet (ovanpå plastfolie). Hemma kan du låta dem torka ute i solen.

Ett alternativ till en högtryckstvätt är en tvättmaskin. I de flesta fall är golvmattor så böjliga att de kan läggas in i maskinen. Om de tvättas i max 40 grader med tvättmedel och sköljmedel kommer de att vara som nya igen.

Fälgrengöring - rätt användning

Rengöring av fälgarna borde vara standard i alla biltvättar, särskilt eftersom det förebygger bromsdamm. Viktigast av allt; smutsiga aluminiumfälgar gör att bilen inte är lika snygg. Utöver bromsdamm fastnar även vägsalt på hjulen under vintern. Om högtryckstvätten inte tar bort smutsen fullständigt kan en särskild fälgrengöring vara till hjälp. Blankpolerade fälgar och kromfälgar ska inte rengöras med fälgrengöring eftersom detta kan skada den ömtåliga ytan.

Det finns visserligen hushållsprodukter som exempelvis tandkräm eller ugnsrengöring som kan vara alternativ till fälgrengöring - men fälgrengöring innehåller även korrosionsskydd, vilket skyddar hjulen från rost. Det sprayas helt enkelt på, och om det behövs borstas sedan envist smuts av med en borste. Bra fälgrengöring utmärker sig av att hjulen endast behöver sprutas av med vatten efter användning och därefter ser splitter nya ut.

Sammanfattning

Bilvård kan vara en hel vetenskap och det går att spendera flera timmar i veckan på att få bilen att glänsa på både insidan och utsidan. Detta är dock inte nödvändigt. Vardagsvis räcker det med en enkel tvättning en gång om månaden. När det gäller mer svårborttagen smuts ska golvmattor och fälgar rengöras för hand. När det kommer till att tvätta underredet och rengöra motorn ska ett proffs helst göra jobbet för att undvika att elektroniken skadas. Angående lackförsegling som skyddar mot smuts och kalkfläckar i flera veckor anses hårdvax vara bättre än hett vax. Med dessa tips kommer du att kunna få ut mer av din nästa biltvätt