Beställningsstatus x
Logga ut

0852500608

Vägassistans och verktyg

Ett bilhaveri är irriterande sak som kan inträffa av många olika anledningar. Även om du ofta kan hantera en skada på däcket med hjälp av ett reserv- eller självtätande däck är en tom bensintank eller ett motorstopp ett större problem. Om du är skyddad av en bilklubb kan du ringa deras vägassistans. För att göra detta ringer du ett journummer, vilket du enkelt gör tack vare Smartphone & Co. På landsbygden har du kanske dock inte någon täckning. I så fall kan en hederlig gammal nödtelefon, som finns längs motorvägar och andra vägar, vara till hjälp. Samtalet är gratis. Om du inte är medlem i en bilklubb kan du få hjälp som du oftast får betala för. Biltillverkare erbjuder ibland liknande tjänster som kan täckas av försäkringen, beroende på vad problemet är.

Panne

Vägassistans

Ett antal bilklubbar erbjuder ett ad hoc-medlemskap för att täcka vägassistans när det behövs. Detta är praktiskt eftersom föraren slipper betala extra för tjänsten. Hos ADAC måste du kunna visa att du har ett medlemskap som varit aktivt i minst en dag. Detta betyder dock inte att den "gula ängeln" inte hjälper någon annan, till exempel någon som behöver en liten reservdel eller lite bränsle - mot en avgift, såklart. Vägassistans på plats som detta är idealt men inte alltid möjligt. Ibland kan du inte undvika att behöva få bilen bärgad, vilket kan kosta en del. Du behöver oftast betala kontant, så om du inte har tillräckligt mycket på dig måste du säga till bärgningstjänsten direkt så att du kan stanna till vid en bankautomat.

Domkrafter

Genom att använda domkrafter kan du lyfta upp en bil, vilket gör reparationer enklare och låter dig byta däck. Det finns flera typer av domkrafter och den stora skillnaden är hur de fungerar. Tänk inte bara på priset när du ska köpa utan även kvaliteten då det kan inträffa allvarliga olyckor ifall en domkraft slutar fungerar medan du arbetar på en upphöjd bil. En GS-symbol, TÜV-märkning eller CE-beteckning är ett minimikrav.

När du letar efter en lämplig domkraft ska du ta hänsyn till ditt fordons vikt, axelhöjd samt driftsätt. Om du endast kommer att använda den då och då för att exempelvis byta mellan sommar- och vinterdäck klarar du dig med en modell för runt 200 kronor. Hobbymekaniker bör investera lite mer; pumparna på hydrauliska domkrafter varar längre och garagedomkrafter som är dyrare är enklare att använda.

Den enklaste sorten är den diamantformade saxdomkraften som kostar 100 kronor och upp. Med den här modellen använder du en vev för att lyfta bilen. Du måste veva ett tag, men det krävs inte alltför mycket fysisk styrka. Saxdomkraften transporteras enkelt och är ett populärt föremål att använda när bilen stannar på vägen. En annan variant är en flaskdomkraft med ett pumphandtag.

Andra vanliga typer av domkrafter är:

  • Garagedomkrafter
  • Flaskdomkraft
  • Luftdomkraft

Bildomkrafter bör endast användas på en plan yta när handbromsen är åtdragen. Före användning bör bilen läggas i första växeln, eller "parkera" när det gäller en automatisk växellåda.

Wagenheber

Hydrauliska domkrafter

När det kommer till hydrauliska domkrafter är det skillnad mellan garagedomkrafter och flaskdomkrafter. Garagedomkrafter fungerar med hjälp av oljetryck och är särskilt praktiska eftersom de har fyra hjul, varav två som har fri rörlighet (som en kundvagn). De kan placeras under en axels mittpunkt, vilket gör den upplyfta bilen rörlig. Höjning och sänkning sker med hjälp av ett handtag som styr den hydrauliska pumpen. På andra änden av domkraften sitter en skålformad platta (gärna med en gummiöverdel) - det är den här delen som kommer i kontakt med bilen. Garagedomkrafter har en nackdel: deras vikt gör så att de inte kan flyttas så lätt och de är ganska dyra.

Ett annat alternativ - även om det inte är bättre i grund och botten - är en flaskdomkraft. Denna variant kan lyfta upp till 30 ton är är därför starkare än någon annan domkraft. Yrkesmän använder pneumatiska flaskdomkrafter, men det finns även hydrauliska modeller. Den höga lyftkapaciteten möjliggör användning med kommersiella fordon/nyttofordon eller husbilar trots att det är väldigt låg lyfthöjd.

Elektriska domkrafter

Ett alternativ till manuella, pneumatiska och hydrauliska domkrafter är den elektriska domkraften. Detta är vanligtvis en saxdomkraft med en motor. Den drivs via bilens cigarettändare, så det finns ingen vev. Det finns olika typer av elektriska domkrafter som varierar i kraft, lyfthöjd och naturligtvis pris. Vissa modeller går även att koppla till fordonets batteri.

Luftdomkrafter

En luftdomkraft använder ett fordons avgaser för att lyfta det. Det är som en sorts ballong som är tillverkad av slitstark plast och som har en tub eller slang i ena ändan. Denna ansluts till bilens avgassystem och motorn startar, vilket blåser upp ballongen. En luftdomkraft har en anmärkningsvärd fördel: den är enkel att transportera eftersom den tar upp lite plats, och det krävs inte mycket fysisk kraft för att använda den. Den är även lämplig att använda på ojämna ytor som traditionella domkrafter har problem med. Luftkudden är däremot mottaglig för revor eller hål, och om detta inträffar när fordonet stannar på vägen är du illa ute.

Lastramper används för att lasta (och lasta av) ett fordon på ett annat när det finns en höjdskillnad mellan de två fordonen. Dessa måste vara mycket stabila eftersom det ofta är tunga last som flyttas. De tillverkas av olika material beroende på vad de ska användas till, främst stål eller aluminium. Kan användas med bilar, stora lastbilar, entreprenadmaskiner eller motorcyklar - så lastramper är till stor hjälp. Om du ska köpa dem är det viktigt att du inte bara tänker på deras lastkapacitet utan även den ideala lastvinkeln, och därmed deras längd.

Till skillnad från breda ramper som finns framför dörrar och har steg för rullstolsanvändare, så består lastramper för fordon av två delar, en för varje hjul. Avståndet mellan dem går att justera efter axelns bredd. En lätt krökning gör lastningar ännu enklare. Det finns även ramper med ytterväggar som har utformats för att förhindra att fordonet glider av kanten. Hopfällbara ramper har fördelen att de inte är så otympliga, så de är enkla att transportera och tar upp mindre utrymme.

Den rätta lastrampen för alla fordon:

Lastramper för personbilar

Kan uppfylla ett annat syfte än lastning. Det finns oftast två ramper av stål som bilen kör upp på. Bilens lutande position gör att det blir möjligt att komma åt bilens underrede för att lokalisera eller reparera problem. Lastramper för personbilar fungerar som en lyftplattform, men du kommer inte åt hela underredet. Dessa är naturligtvis mer prisvärda än en riktig lyftplattform.

Lastramper för personbilar varierar i bredd. Vanliga modeller passar däck med bredderna 195-, 225-och 255-. Du kan välja höj- och sänkbara modeller, som börjar likna en lyftplattform. Oavsett vad så fungerar de bättre än en domkraft. Bilramper för passagerare är mer prisvärda än du kanske tror - det är oftast inte lönt att hyra dem.

Lastramper för lastbilar

Konventionella lastramper har en kapacitet på flera hundra kilogram. Det är tillräckligt för att lasta motorcyklar, fyrhjulingar eller andra lätta fordon. Om du vill lasta en lastbil handlar det oftast om tyngre last. Lastramper för lastbilar kan därför bära upp till flera ton. Detta spelar även roll när det kommer till att transportera kommersiella fordon. Kontrollera därför när du köper ifall lastvärderingen gäller en eller två ramper. Blockera hjulen på fordonet som ska lastas med kilar så kan du vara säker på att ramperna inte glider.

Lastramper för entreprenadmaskiner

Entreprenadmaskiner väger ofta flera ton. Därför är det viktigt att man använder rätt lastramper för entreprenadmaskiner. De måste ha en hög lastkapacitet. Det finns aluminiumramper för detta ändamål. Lastramper för entreprenadmaskiner kan bära upp till 20 ton och bör hanteras med eftertanke på grund av de tunga lasterna som är involverade. Den maximala vinkeln bör vara 30 %, eller 16,5 grader. Längden på rampen kan beräknas med följande formel: höjdskillnad x 3,5. Om fordonet som ska lastas endast har en axel uppgår rampens lastkapacitet oftast till circa 80 % av det listade värdet, då det ofta refererar till två axlar.

Lastramper av aluminium

Beroende på användningsområde skiljer sig lastramper inte bara i längd utan även i material. De är oftast tillverkade av aluminium eller stål. Lastkapaciteten varierar inte så mycket - de som har en kapacitet på över 10 ton är oftast lastramper av aluminium. Dessa har fördelen att de väger mindre, och är därför enklare att transportera. De finns tillgängliga som hopfällbara ramper och förvaras i så fall på transportfordonets lastyta/flak. De bör inte förväxlas med vikbara ramper som består av flera olika delar som sätts ihop med fogar och är extremt enkla att transportera. Teleskop- och rullstolsramper är lastramper av aluminium som kan läggas undan ganska enkelt.